Tedd boldoggá a rászorulók karácsonyát!

Karácsonyhoz közeledvén egyre inkább hatalmába kerít minket a mindenre kiterjedő szeretet. Ajándékokon, meglepetéseken gondolkodunk, kedvesek, figyelmesek vagyunk, és még sorolhatnám.

Azonban ott motoszkál bennünk a tudat, hogy nem mindenki engedheti meg magának ezt a lázas karácsonyi készülődést.Összeszorul a szívünk, ha így a hideg, de szeretettel teli decemberben magányos, szegény embereket látunk az utcán, viszont sokszor nem tudjuk, hogyan lehetne nekik segíteni. Szerintem nincs abban semmi elítélendő, ha nem merünk odamenni egy hajléktalanhoz, hiszen nem ismerjük milyen, hogy fog reagálni.

Éppen ezért hoztak létre különböző szervezeteket, amelyeken keresztül bátran adományozhatunk. Ezek közül fogok bemutatni Nektek párat, és remélem kedvet kaptok az ajándékozáshoz, akár össze is foghatunk többen.

Cipősdoboz akció

Honnan indult ez az egész?

Holott már évek óta ismerem a mozgalmat, csak most olvastam a történetét, ami engem mélyen megérintett. A világháború után egy angol nagymama, elborzadva a szörnyűséges állapotoktól, megsajnálta az erről mit sem tehető gyermekeket. Ajándékot csomagolt össze nekik egy cipősdobozba, és elküldte számukra. Ő még akkor nem is sejtette, hogy jótette emberek ezreinek szívét hatja meg. Azóta a cipősdoboznyi kedvesség mozgalommá fejlődött, és továbbra is csak gyarapszik és gyarapszik.

present-1893643_1280

Mára már számos munkahely és iskola kapcsolódott be a programba egymással versenyezve mind a dobozok száma, a tartalom ötletessége és a csomagolás szépsége terén.

Mivel segíthetek, ha nincs időm vásárolgatni?

2012 óta azok az elfoglalt emberek is megtalálhatják az adományozás módját, akiknek nincs idejük bemenni üzletekbe ajándékot válogatni. Ők a Shopline jóvoltából online válogathatják össze ajándékaikat, melyeket a webáruház munkatársai készítenek el egy csomagba.

Mit tegyek, ha szűkös a költségvetésem, de adományozni szeretnék?

Ezenkívül azok, akik csak egy kis összeggel tudják támogatni a jótékony szervezetet, szintén megtehetik az 1355-ös adományvonal 300 forintos hívásával.

Kikhez jut el az ajándékom?

Leginkább kórházban ünneplő, szegény nagycsaládos, tanyákon élő, árva, fogyatékos iskolában tanuló, csonka családban nevelkedő gyerekekhez, akik nem tudják mit jelent a karácsonyi ajándékvárás különlegessége.

Hogyan készíthetek ajándékot?

  1. Szükséged lesz egy jó állapotú cipősdobozra és csomagolópapírra, amivel beborítod külön az alját és külön a tetejét.
  2. Vásárolj ajándékokat egy adott nemhez és korhoz köthetően (pl. 10 éves fiú).
  3. A dobozba kerülhetnek játékok (melyek nem buzdítanak agresszív viselkedésre), iskolai eszközök, nem romlandó édességek, tisztálkodási eszközök, melyek nem folyékonyak, vagy ha mégis, csomagold be jól zárhatóan. Az egészet megfűszerezheted még kedves képeslappal, jókívánságokkal, családi fényképpel.
  4. Fontos, hogy kerüld a törékeny és romlandó dolgokat, gyógyszereket!
  5. Ha végeztél kösd át szalaggal vagy celluxal, és írd rá hogy kinek szánod (pl. 10 éves fiú)

Meddig van lehetőségem csomagot készíteni?

Az elkészült csomagokat december 18-ig lehet leadni személyesen vagy postán eljuttatni az alábbi címre: Baptista Szeretetszolgálat 1102 Budapest, Bánya u. 1.

Hol adhatom le a dobozt?

Nem írom le az összes helyet, mert rengeteg van, ezen a linken megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbbet.

Hogyan jut el az ajándékom a megfelelő helyre?

A Babtista Szeretszolgálat juttatja el a csomagot országos önkéntesi hálózatán keresztül.

Hogyan lehetek biztos benne, hogy tényleg megkapja a gyermek a csomagot?

Aki a csalástól tartva marad távol az adományozástól, idén már annak sem lehet kifogása, mert létezik egy nyomon követési módszer. Igaz, ez csak az első 5000, Várban leadott csomagra érvényes, de ne aggódjatok, biztosan gazdára talál az ajándékotok. Jövőre pedig, ha siettek, megtudhatjátok, ahogy az ország melyik településére jutott a csomagotok, azon kívül, hogy végig nyomon követhetitek az útját.

Itt találtok útmutatást a szolgáltatásról: http://tof.hu/ciposdoboz/

Karitasz karácsonyi adománygyűjtése

present-1893640_1280

A Karitasz jóvoltából egyészen december 31-ig adományozhattok, ha esetleg a fent említett kezdeményezésről lecsúsztatok volna. (az én hibám, én írtam meg későn a bejegyzést 😦 )

Adományvonal: Az 1356-os szám tárcsázásával hívásonként 500 forinttal támogatjátok a a rászorulókért végzett munkát. Természetesen a bankszámlára is utalhattok pénzt, melyet a honlapjukon találtok meg.

Tárgyi adományok: Ezen kívül, minden egyházmegyei Karitasz központban adhattok le jó állapotú játékokat, könyveket, tartós élelmiszereket, édességeket. Ezekből ők majd meglepetéscsomagokat készítenek a gyerekek számára.

Vöröskereszt

Itt is egyetlen telefonhívással (1359) már tudtok adományozni 250 forintot az alapvető banki utaláson kívül, aminek számlaszámát szintén a linkelt honlapon érhetitek el.

A Mikulásgyár nevű program keretében egészen december 21-ig várnak adományokat a Vöröskereszt önkéntesei Budapesten az Ötvenhatosok terén és a Lurdy házban. Ide főleg tisztító- és tisztálkodószereket, tartós élelmiszereket, mesekönyveket és jó minőségű játékokat vihettek.

Dózsa György úti éjjeli menedékhely karácsonyi kampánya

A menedékhely honlapját itt találjátok meg, de a karácsonyi gyűjtésükről nem találtam semmit, nekünk a suliban hirdették, így azt osztom meg Veletek.

Szintén cipősdoboz-ajándékról van szó. 150 női és 20 férfi csomagot várnak a következőkkel:

  • élelmiszerek (dobozos kávé, kockacukor, kekszek, csokik, smack / Vifon / poharas leves /, lekvár, meleg-étel konzerv, egyéb konzerv – pld. hal)
  • tisztálkodási szerek (illatos szappan vagy tusfürdő, krém, krémdezodor, sminktáska)
  • hasznos dolgok (fém kés, villa, kanál, ZOKNIK! Nincs karácsony zokni nélkül! 12 dl-es ételtároló)
  • valami személyes (karácsonyi üdvözlőlap, kézzel készített emlék / ajándék )

Mindenképp kerüljétek a romlandó és törékeny holmikat!

Intézményük a Dózsa Görgy úti metrómegállónál található. (1134, Budapest XIII. kerület, Dózsa György út 152.) A csomagot hagyd a portán, vagy keresd meg vele az éjjeli menedékhely munkatársait.

A csomagokat december 24-ig a raktárban tartják, majd Szenteste viszik ki a közös karácsonyfa alá, ahol az összes beérkezett adományt kézbesítik.

A Facebook oldalukon nyomon követhetitek a kampány alakulását.

Jó hosszú lett ez a bejegyzés, de remélem megtaláltátok a szimpatikus adományozási módot. (Ha gondoljátok az adományok eljuttatásában szívesen segítek, hiszen szinte naponta járok Pestre.)

Írjátok meg kommentben, Ti hogy szoktatok karácsonykor boldoggá tenni másokat!

Szép estét! 🙂

Reklámok

Szívesen olvasnám a véleményed, hozzászólásod. :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s