Egészség, Receptek

Hamburger természetes összetevőkből?

Ugye ti sem tudtok ellenállni az illatos és gusztusos hamburgernek, holott tudjátok, hogy az elfogyasztásával mennyi, de mennyi mesterséges anyagot juttattok a szervezetetekbe. Éppen ezért mutatom be Nektek a csodás receptemet, hogy bűntudat nélkül lakhassatok jól.

Tipp: Készítsd el valakivel közösen, hiszen a közös főzés remek összekovácsoló program, és garantált a rengeteg nevetés.

Nézzük tehát, mire lesz szükségünk:

A zsemléhez: (kb. 6 db)

  • 50 dkg liszt
  • 1/2 élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg zsír/6 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • szezámmag (ha szeretnéd a tetejét díszíteni)

A húspogácsához: (kb. 6 db)

  • 60-70 dkg darált hús (célszerű húspultnál venni és ott ledaráltatni, mert az előre gyártott darált húsba a silány részeket teszik)
  • fűszerek ízlés szerint: őrölt bors, oregano, bazsalikom, kurkuma, stb.
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 tojás

Egyéb belevalók, ízlés szerint:

  • sajt
  • ketchup, majonéz, mustár
  • jégsaláta/fejes saláta
  • kígyóuborka
  • paradicsom
  • tojás
  • stb…

Pár tipp, ha még egészségesebb burgert szeretnél:

  • A zöldségeket termeszd a kertedben, ha van rá lehetőséged.
  • Ha az előző pont befuccsol, vásárolj bio termelőtől, a hús, tojást, sajtot is beleértve.
  • Majonézt te is tudsz otthon készíteni, mindössze tojás és olívaolaj szükséges hozzá.
  • Ugyanez igaz a ketchupra is, paradicsom és egy rakat fűszer kell hozzá.
  • A fehér lisztet helyettesítsd teljeskiőrlésű liszttel.

Ha már mindent beszereztél, lássunk neki az elkészítésnek:

  1. A lisztet, a sót és a cukrot szórd egy nagy tálba. Add hozzá a vajat vagy a zsírt (lehetőleg puha, olvadt állapotban, úgy könnyebb dolgozni vele). Az élesztőt futtasd fel a meleg tejben, öntsd a vizet a tálba, majd az egész közepére mehet az élesztő a tejjel.
  2. Keverd össze a tálban a hozzávalókat, dagaszd meg, majd elkezdheted keleszteni.
  3. Melegítsd elő a sütőt.
  4. Amíg a tésztád kel, láss neki a húspogácsák elkészítésének: A darált hús tedd egy tálba, sózd és fűszerezd meg, majd add hozzá a mustárt és a ketchupot.
  5. Gyúrd össze a masszát, és formázz belőle pogácsákat.
  6. Amikor megkelt a tészta, vágd egyenlő darabokra, készíts belőlük zsömléket. (Célszerű, ha laposabbak, mert a sütés alatt még jobban megdagadnak.) Ne felejtsd megszórni szezámmaggal.
  7. 200°C-on légkeverés vagy alsó-felső üzemmódban süsd őket aranyszínűre.
  8. Amikor már hamarosan kisülnek a zsömlék, kezdd el megsütni a húspogácsákat. Kevés olajban süsd mindkét oldalukat kb. 8-8 percig pirosra.
  9. Amikor minden kész, ízlésesen tálald, pakold tele minden jóval, és már fogyaszthatod is!

hamburger-494706_1280

Jó étvágyat! Ne legyetek restek kipróbálni, ez egy bevált recept, már kétszer elkészítettem, egyszer egy barátnőmmel, nemrég pedig a barátommal. Szóval hajrá, és ne felejtsetek képet küldeni róla. 🙂

Üdv: Panni

Advertisements

Szívesen olvasnám a véleményed, hozzászólásod. :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s