Miért hasznos a filofax?

Sziasztok! Jól telik a hétvégétek? Talán már egy kicsit sok a hidegből, de állítólag hamarosan vége lesz. Addig is olvassátok el a jó meleg szobában legújabb posztomat.

A múltkori bejegyzésemben már ígértem, hogy írok még a filofaxról, más néven gyűrűs kalendáriumról, úgyhogy most fogadjátok szeretettel.

Mi is az a filofax és mire való?

A gyűrűs kalendárium egy különleges határidőnapló, melyet azért hívnak sokan filofaxnak, mert a Filofax nevű cég kezdte el először gyártani. Különlegessége pedig abban rejlik, hogy nem egy kötött határidőnaplót kapunk kézhez, hanem inkább egy gyűrűs mappához hasonlít, aminek a lapjait kedvünk szerint variálhatjuk. Ezáltal a naptáron túl helyet kaphat benne mindenféle személyes érdekeltségünk.

Hogyan is épül fel pontosan a filofax?

Van egy tokja, ami olyan mint egy gyűrűs mappa hat kis karikával. Ez a tok általában zárható, ellentétben a legtöbb gyűrűs mappával. Ez a zár többféle lehet: gomb, patent, mágnes, cipzár, stb., így számos lehetőség közül választhatod ki a neked megfelelőt.

IMG_20170127_105317_edited.jpg
Ilyen a filofax üresen

Szóval van ez a mappa, amibe kedved szerint pakolgathatod a neked szükséges lapokat, ami pedig már nem kell, egy egyszerű mozdulattal eltávolíthatod.

Mi kerülhet bele egy gyűrűs kalendáriumba?

  1. Először is maga a naptár. Ugyanúgy, mint a többi határidőnaplónál, itt is kiválaszthatod, hogy milyen beosztásút használsz. Van egy nap egy oldalon, két nap egy oldalon, egy hét két oldalon (én ilyet használok), egy hét egy oldalon… Ezeken kívül az a jó még benne, hogy magadnak is megszerkesztheted számítógépen, amit aztán kinyomtatsz, kilyukasztgatod, és már mehet is bele a kalendáriumba. (Sokan készítenek ingyenesen letölthető lapokat, majd később erről is írok egy bejegyzést, ha szeretnétek.)IMG_20170106_143546_edited.jpg

  2. Egy mai nap jelző. Ez lehet egy kifejezetten erre a célra készített vonalzó, de hobbiboltokban másfélét is lehet kapni, vagy akár egy szép gemkapoccsal is bejelölheted hányadika van ma. IMG_20170127_105651_edited.jpg

  3. A legtöbb filofax rendelkezik egy kis tartóval egy vagy két toll számára. Ha itt tartasz mindig egy tollat, nem kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy nem tudod felírni egy fontos programodat, mert nincs nálad toll. Így pedig elhagyni is elég nehéz.

  4. Mappák és borítékok a különféle jegyzeteidnek, melyeket nem tudsz lefűzni, de nem is akarod elhagyni.IMG_20170127_105352_edited.jpg

  5. Elválasztólapok a különböző témáknak. Feloszthatod például a naptáradat hónapok szerint, de akár lehet egy elválasztó a naptárnak, egy a személyes dolgaidnak, egy a sulis teendőknek, stb. Egy későbbi bejegyzésemben majd még írok róla, milyen tematika alapján oszthatod fel a filofaxodat, és mik kerülhetnek az elválasztólapok alá.IMG_20170127_105730_edited.jpg

  6. Üres lapok a jegyzeteléshez és ötleteléshez.IMG_20170127_105806_edited.jpg

    Különböző listák, melyekről szintén majd egy másik bejegyzésben tájékoztatlak bővebben.


  7. Matricák és post it-ek az átláthatóbb tervezéshez. IMG_20161230_153210_edited.jpg

 

Milyen méretű filofaxok léteznek?

Nagyon sok méret létezik, melyek közül a legáltalánosabb az S, M és az L, de a premiumnaptar.hu oldalon bővebb információt is találhattok róla. Szemléltetésül itt egy kép:

 

filofax_meret_web
Kép forrása: premiumnaptar.hu

Fontos, hogy a megadott méret a belevaló lapokat jelöli, nem a tok méretét!

A pocket méret ideális, mert alig foglal helyet, viszont ezzel az jár, hogy kevesebb hely van a teendők beírására is. A personal kicsit kisebb, mint egy A5-ös füzet, könnyen belefér a táskába és hely is elég van az irkálásra. Az L-es méret leginkább asztali tervezéshez ideális, mert nagy, de cserébe A5 méretű lapok vannak benne. Persze magaddal is tudod vinni, ha muszáj.

 

Ebbe bejegyzésbe most csak a legáltalánosabb tudnivalókat írtam le, ha érdekel titeket még szívesen írok hasznos tippeket. Iratkozz fel a blogra, és nem fogsz lemaradni egyről sem.

További szép hétvégét kívánok! 🙂

Panni

Reklámok

6 thoughts on “Miért hasznos a filofax?

Szívesen olvasnám a véleményed, hozzászólásod. :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s