Nagyvilág #1 – “Tartozom annyival az életnek, hogy nem nyafogok a hallásom miatt.”

Sziasztok! 🙂 A Facebook oldalon már említettem, hogy indítok egy új rovatot Nagyvilág címmel. A mai napon teszem közzé az első interjút, ezután pedig havi rendszerességgel olvashatjátok a következő részeket a blogon.


Az első interjút Anitával készítettem, aki imád fotózni, túrázni és sziklát mászni. Találkozhattatok már vele a zaranditurak.hu illetve az ehesbiciklista.blogspot.hu blogokon, ahol kirándulós élményeit osztja meg. Kukkantsatok be hozzá!:)

És ne hagyjátok ki az Instagram oldalát se, mert szépséges képeket találhattok nála.

IMG_20170521_214623

Az interjúban a fotózó szenvedélyéről és hallássérüléséről faggatom.

Milyen szerepet játszik az életedben a fotózás? Mikor kezdted el, és milyen ötlettől vezérelve?

Kávézombi a kezembe nyomta a Canon500D-jét augusztusban, hogy vigyem el a szlovén családi nyaralásra, mert a tabletes képeim jók és próbáljam ki a tükörreflexes gépet, aztán kiderül, hogy kell-e nekem ilyen. Kiderült, hogy kell és októberben vettem egy Canon1300D-t.

Akkor még egész friss az élmény. Tanultál valahol fotózni vagy autodidakta módon képzed magad?

Most voltam a szegedi Lightfactory workshopján. Elméleti előadás volt, jó volt egyben meghallgatni. Az interneten sok anyag van fenn, de szükséges néha elmenni és előadást is hallgatni. Az biztos, hogy studió és világítás workshopra szeretnék menni, mert arról nem elég csak olvasni.

Milyen képességek kellenek a fotózáshoz? A legtöbb tehetség kérdése vagy megtanulható?

Szerintem türelem kell leginkább. Manuális objektívvel használtam sokáig a gépet, kellett a türelem. A technika, a kompozíció, a képkidolgozás megtanulható. Talán az nem, hogy észre kell venni a környezetben az érdekes dolgokat, keresni kell olyan nézőpontokat, amik különlegessé teszik a képet. De leginkább fény kell.

IMG_20170521_214558

Gondolod, hogy közrejátszhat ebben a hallássérülésed? Hogy emiatt jobban észreveszed a természet szemmel látható szépségeit?

Az agy próbál kompenzálni; a szaglásom lett erősebb, legalábbis messziről megérzem, ha valahol kávét főznek. A látásom talán mozgásra és fényre érzékenyebb.

A munkád nem fotózással kapcsolatos. Mit végeztél?

Valóban nem. Munkaügyi kapcsolatok és társadalombiztosítási igazgatás szakot végeztem, de nem a szakmámban dolgozom. Jelenleg adminisztrátori feladataim vannak egy cégnél, azonban szeretnék továbblépni, folyamatosan keresek a diplomámnak megfelelő állásokat, mert mégiscsak 5 évet töltöttem el az egyetemen. Viszont nehéz hallássérültként állást találni. A diplomám szerint munkaügyi kapcsolatok szakembere vagyok, de ezzel úgyse találok munkát, mert a telefonálás nem megy. Diplomaosztón egyébként is azon gondolkoztam, hogy mit kezdek majd később, igazából nem akarok HR szakember lenni egy multinál. Most már kezdek jól hallani az implanttal, gondolkozom, hogy mit tanuljak. Nem szeretnék biztosítási ügynök, ügyfélszolgálatos és ilyesmi lenni. A HR-s állásokra jelentkezek a diploma miatt, legalább egy kis időt eltöltenék a szakmában, de szerintem ott a pályakezdő státusz az, ami elijeszti a munkáltatókat.

Mióta vagy hallássérült? Hogyan tudtál megbarátkozni a helyzettel?

2015. július 19 óta. Lecsapott a villám Bukura-katlanban egy érdekes időjárási jelenség miatt. A robbanás nagy volt, a hallócsontokat összekócolta a nyomás, a szőrsejtek pedig elpusztultak és a dobhártyák is sérültek. A hártyákat és a csontokat műtéttel rakták rendbe. A megégett bőröm szerencsére magától gyógyult, pedig beígértek plasztikai műtéteket. A bal lábamból egy darabka hiányzott, az beforrt. A bokám kapott egy nagy ütést, de szerencsére nem tört el, csak a szalagok megnyúlása miatt van vele néha probléma. A  hajam elvesztése és a jobb fülcimpám lógása jobban zavart. Sokat segített, hogy nem hallottam, mit beszélnek.

Mivel elvesztetted a hallásod, cochleáris implantátumot kaptál. El tudod magyarázni az olvasóknak röviden, hogy hogyan működik?
A cochleáris implantátum a hangokat elektromos impulzusokká alakítja és egy elektródasor segítségével a fül hallóidegéhez kapcsolódva az elektromos jeleket az agytörzs hallóközpontjába továbbítja, ahol a hallásélmény létrejön. A külső egység elemmel működik és abban a mikrofon és a mágnes, ami a belső egységhez rögzíti, és azon keresztül van kapcsolat.
Kik kaphatnak ilyen hallásjavító szerkezetet?
Az implant azoknak jó, akiknek már a maradványhallása hallóküszékkel kiegészítve sem jó vagy teljesen elvesztették a hallásukat. A feltétel az, hogy a hallóideg ép legyen, hogy az elektromos jelek az agyba juthassanak.
Hogyan tudtál túllépni a helyzeten? Már írtad, hogy örültél, hogy nem hallottad az emberek reakcióját. Volt olyan, amikor hátrányos megkülönböztetés ért téged emiatt?
Azért ott helyben nem lett volna jó meghallani, hogy pontosan milyen állapotban vagyok. Szurkoltak, hogy túléljem, de akkor harmadfokú égésekre tippeltek és nem tudták megállapítani, hogy az villám átment-e, van-e vérgáz képződés és koponya sérülés. Amikor már a fülklinikán voltam, nem volt akkora baj, hogy nem tudok róla, hogy az orvosok szerint nem fogok hallani. Aztán pár nap alatt átgondolhatták, mert hallókészüléket adtak. Az első mérési eredmények nem voltak jók.
Hátrányos megkülönböztetés leginkább munkával kapcsolatban ér, amit már fentebb elmeséltem.
Milyen lehetőségeid vannak Magyarországon hallássérültként?
Az implantációt és a készüléket a TB 100%-ban támogatja és az orvosok, szakemberek felkészültek. A SINOSZ hatékonyan képviseli a hallássérültek érdekeit, múzeumokba, állatkertekbe ingyen vagy kedvezménnyel lehet bemenni és lehet vinni egy kísérőt. A helyi tömegközlekedés ingyen van, a távolsági buszokra, vonatra 90%-os kedvezményt adnak. Munkakeresésnél ez sokat segít, bár egyelőre csak Szegedre és környékére koncentrálok.

 
Hogyan birkózol meg a nehézségekkel?
Zajos helyeken nehezen értem a beszédet, így boltokban inkább kártyával fizetek, ha lehet. Kocsmában, kávézóban, étteremben, cukrászdában kicsit nehezebb, ha nem megy a kommunikáció, akkor szólok, hogy nem hallok. Nem szokott probléma lenni, ők eladni akarnak, én vásárolni.
Mi segít pozitívnak maradni?
Tartozom annyival az életnek, hogy nem nyafogok a hallásom miatt. Az ízlelést vagy a látást elveszteni sokkal rosszabb. Ízérzékelés nélkül minden fűrészpor ízű. A lábam is egyben maradt és nem kell messzire se menni felfedezetlen helyekért. Van egy őrült tervem, amit lehet, hogy egyszer valóra váltok.
Megosztod velünk mi az az őrült terv?
A Kárpátok főgerincén végigmenni egyben. Talán egyszer csinálták végig így 1995/96 telén.
Mit üzennél az olvasóknak?
Bármit túl lehet élni. 😀

Köszönjük szépen az interjút, Anita; és sok sikert kívánunk a nagyszabású, őrült tervedhez, és kitartást a mindennapokhoz!

Ha Te, kedves Olvasó, különlegesnek érzed magad az életed valamely területén, és szeretnél interjút adni írj nekem egy üzenetet. A tárgy mezőbe a nagyvilág szó kerüljön.
Várlak!
Üdvözlettel,
Panni
Reklámok

9 thoughts on “Nagyvilág #1 – “Tartozom annyival az életnek, hogy nem nyafogok a hallásom miatt.”

Szívesen olvasnám a véleményed, hozzászólásod. :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s