Szelektálj az élet minden területén!

Minden egyes ap újabb és újabb külvilágból származó információk borítják el az agyunkat. Nem csoda, hogy néha úgy érezzük, hogy zúg a fejünk, tele van, és semmit nem akar már befogadni.

A következőkben három területet mutatok be, ahol érdemes lomtalanítanod, és azt is elárulom, hogyan. Tarts velem. 🙂

Környezeted

Az alap dolog, hogy néha rendet rakunk, és kiválogatjuk a már nem használatos holmikat. Azonban ez nem ilyen egyszerű, mint aminek látszik, szerintem mindenki tapasztalta már. Mégis fontos, hogy ne legyen káosz, és rendet tudjunk tartani.

Miért olyan nehéz?

  • mert túl sok az emlék
  • nem tudjuk mit csináljunk a kidobnivaló cuccokkal

Mi lehet a megoldás az emléktárgyak esetében?

  • Gondold végig egyesével mindegyiknél, hogy kitől kaptad, milyen alkalomra és mikor. Ha nem tudsz válaszolni ezekre a kérdésekre, akkor csak megszokásból őrizgeted, menniük kell.
  • Ha tudsz válaszolni a fenti kérdésekre, akkor vagy megtartod őket (szem elé tedd, és akkor ráfogsz jönni, ha mégsem kell), vagy megválsz tőlük, ez a Te döntésed.
  • Néha azoktól a tárgyaktól is rossz érzés megszabadulnunk, amiket mi magunk készítettünk. Viszont, ha nem használjuk semmire, nem érdemes őrizgetni. Hidd el, ha eddig sem használtad, ezután sem fog hiányozni.

Mit csináljunk a feleslegessé vált holmikkal?

Válogasd szét őket aszerint, hogy haszálhatóak-e még vagy sem. Ami ablszoút rossz, értéktelen, mehet is a kukás zsákba. Ami jó és szép állapotban van, kerülhet eladásra , de ismerősnek is ajándékozhatod, vagy felajánlhatod adományként különböző szervezeteknek, akik eljuttatják a rászorulókhoz.

Illetve van egy nagyon jó kezdeményezés, ami arról szól, hogy tematikusan rendezed a jó állapotú holmijaidat, pl ruhák méret szerint, de lehet évszak szerint is, kutyaholmik, könyvek, stb., és meghirdeted őket egy felületen, hogy valaki jelentkezhessen rá, aki majd kiválogatja a neki tetsző dolgokat, a helyére bepakolja az ő feleslegét, ás továbbadja.

 

Közösségi oldalaid

Érdemes az online életünkben is rendet tenni, hiszen nagyon sok időt töltünk ott, legalább annyit, mint otthon, és ki szeret kupiban ücsörögni?

Minél több helyen vagy regisztrálva, annál több felesleges infó támad le nap mint nap, elszívva az energiáidat. Na persze nem kell leiratkozni róluk, mert rengeteg előnyük van, de néhány óvintézkedést azért tehetünk.

Sokkal egyszerűbb egyszer leiratkozni a nemkívánatos tartalmakról, mint minden alkalommal bosszúsan elgörgetni őket.

Facebook

Ne mondd nekem, hogy a több száz ismerősöd közül mindenkit ismersz! Valakinek még a nevéről sem ugrik be semmi, ugye?

Többféle megoldás létezik:

  • Törlöd az ismeretleneket és akikkel már nem tartod a kapcsolatot is ismerőseid közül. Ha ezt egyszerre sok idő megtenni, akkor figyeld a születésnaposokat, és aki nem rémlik, azt töröld.
  • Ha az előző megoldást drasztikusnak tartod, akkor csak iratkozz le a követésükről, hogy ne lásd a hírfolyamodban a megosztott tartalmaikat. Ne felejtsd ki innen azokat ismerőseidet sem, akik minden hülyeséget megosztanak, és irritáló dolgokat posztolnak naponta tízszer az idővonalukra.

Biztosan van egy csomó olyan oldal is, amit évekkel ezelőtt bekövettél, de ma már egyáltalán nem aktuálisak, mégis rendszeresen látod őket. Iratkozz le a követésükről vagy vond vissza a kedvelést.

Ugyanez vonatkozik a rég aktualitásukat vesztett csoportokra is. Nem kell kilépned, elég ha nem követed őket. Így továbbra is tagja maradsz a csoportnak, és ha belépsz, akkor látod a bejegyzéseket, csak a hírfolyamodat nem “szemeteli össze”.

Instagram

Ha valakinek már nem tetszenek a képei, nyugodtan kövesd ki, senki nem kötelez arra, hogy olyan képeket nézegess, amik már nem felelnek meg a stílusodnak. Ismerősökkel mondjuk ezt nem csinálom meg, de őket leszámítva néhány havonta “ellenőrzöm”, hogy biztosan jókat követek-e.

Email

Iratkozz le a hírlevelekről és a levelezőlistákról, már nem érdekesek számodra a tartalmuk. Mondjuk a munkahelyivel, ezt ne próbáld ki. 😀

 

Az agyad

Talán ez a legfontosabb, hogy itt tisztaság legyen, hiszen a gondolataid állandóan veled vannak, nem mindegy hátt melyikeet cipeled magaddal. Azokat, amik bátorítanak, vagy amik visszahúznak?

Néha nem árt felfrissülni és kiszellőztetni a gépezetet, hiszen szegény 0-24-ben dolgozik, neki is jára szabadság.

Tanulj meg meditálni, aminek segítségével kiürítheted a fejedből a gondolatokat, ezáltal mentálisan felfrissülsz.

Te hogyan szoktál szelektálni?

Panni

Reklámok

Szívesen olvasnám a véleményed, hozzászólásod. :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s