Segítség! Nem tudok tanulni! – Avagy 4 tipp a hatékonyabb tanulás érdekében

Újra itt az iskolaév kezdete, és még nem érződik, de hamarosan megint az összes energiádat a tanulásba kell fektetned. Hát ez nem hangzik túl biztatóan… A célom azonban nem az, hogy elvegyem az életkedvedet, hanem, hogy megosszak veled néhány kulisszatitkot a tanulásról az olyan általános dolgokon túl, mint, hogy kísérletezd ki, hogy te zene mellett vagy teljes csendben tudsz tanulni, esetleg, hogy vizuális vagy auditív a memóriád. Mert ezek mind hasznos dolgok, de attól, hogy tudod melyek igazak rád, még nem leszel hatékonyabb. Ezért most bemutatok néhány gyakorlati tanácsot. Kukkantsd meg őket! 🙂


Hallottál már a mindmap-ről?

A mindmap (magyarul gondolattérkép) egy hatékony tanulási módszer, ami az emberi gondolkodás lényegét használja ki, azaz azt, hogy asszociációkra építve tanulunk. A technikát Tony Buzan brit pszichológus vezette be, majd terjesztette el publikációival.

Miért olyan nagyszerű?

  • Mindkét agyféltekét mozgósítja.
  • Azzal, hogy aktívan részt veszel a tanulásban, és nem csak olvasod a szöveget, segíted a figyelmed fenntartását, jobban és hosszabban tudsz koncentrálni, nem kalandoznak el a gondolataid.
  • Nem a megadott szöveget magolod be, hanem lefordítod számodra érthetővé, beilleszted a már meglévő fogalomkörödbe, így nagyobb a siker kulcsa.
  • Gondolattérkép rajzolásával kiemeled a lényeget a halmazból, elhelyezed térben és időben, így máris tudod kötni valamihez, nem csak lóg a levegőben, azaz létrejöttek az asszociációk.
  • Színekkel és formákkal különíted el a csoportokat, ezáltal jobban tudod memorizálni.

Hogyan készítheted el?

Nem bonyolult a megvalósítása, de azért egy kis gyakorlást igényel. Előnye, hogy számítógépen és papíron is megrajzolható.

A fő témát írd a papír közepébe egy keretbe, majd ha vannak altémák, azokat köré, összekötve vele. Az altémákhoz rendelj kulcsszavakat.

A lényeg abban van, hogy mit mivel kötsz össze, illetve, hogy milyen színekkel jelölsz, de akár a keretek formáját is váltogathatod.

Nézzünk egy példát:

A csoportosítás a segítőd!

A mindmap is valamennyire a csoportosításra épül, de ha máshoz lenne kedved, van egy egyszerűbb technika is, de éppen ebből fakadóan kevésbé átlátható. Én ezt leginkább történelemből tudtam hasznosítani, ha például témazáróra készültem fel; de minden tárgyat és témát lehet csoportosítani.

A törinél maradva tekintsünk meg egy példát:

Írd fel egy táblázatba az adott korszak uralkodóit, mellé az uralkodási idejüket, esetleg egy-két fontos kulcsszót, ami hozzájuk köthető. Egy másik táblázatba kerüljenek a csaták, évszámuk, az ellenfelek, bekarikázva a győztes nevével. Fontos személyek, miről fontosak, fogalmak, stb.

Így ha valami nem jut eszedbe, csak kikeresed gyorsan, nem kell átnyálazni a könyvet.

 

A pihenés igenis fontos! 

Már egyszer futólag írtam a Pomodoro-módszerről egy alkalmazás kapcsán, de hasznossága lévén megérdemel még egy bekezdést.

A Pomodoro Olaszországból terjedt el, és manapság nagyon divatos az értelmiség körében. A módszer lényege annyi, hogy nem a munkát vagy a megtanulandó anyagmennyiséget osztjuk fel, hanem az időnket. Mennyivel könnyebb úgy haladni, hogy nem azt mondom: “addig nem állok fel az asztaltól, amíg meg nem tanultam két tételt”; hanem azt, hogy “csak 20 percig kell koncentrálnom, utána 5 percig bármi mással foglalkozhatok”.

Hogyan alkalmazd a módszert?

Először is gondold végig, hogy hány percet tudsz egyhuzamban koncentrálni, anélkül, hogy elkalandoznának a gondolataid vagy nagyon elfáradnál. Ha nem tudod magadtól, akkor teszteld le. Felesleges fölé lőni, mert úgy semmivel sem vagy előrébb, hiszen ha azt mondod, hogy te simán tudsz 40 percet figyelni, de a 30. percnél már azon gondolkodsz, hogy mit mit is akarsz majd vacsorázni, akkor elvesztegettél 10 percet. Először inkább kevesebbel próbálkozz, és ha nagyon rövidnek tűnik az idő, csak épp belelendülsz a feladatba akkor emelj rajta. Nem kell túlkomplikálni, majd kitapasztalod. Nincsen egy egységes intervallum minden embernek, sőt a feladatonként is eltérhet. Például a kedvenc tárgyadat valószínűleg tovább olvasgatod szívesen, mint azt, ami csak kínszenvedés.

Miután ez megvan a szünet idejét is ki kell találni, de itt legyél szigorú magadhoz! 5 perc elegendő egy-egy blokk között, különben belefogsz valami másba, és azt nem szívesen hagyod majd ott. Aztán ha 3-4 blokkot már lenyomtál, jöhet egy hosszabb 20-30 perces szünet. És így tovább…

Valamivel mérned kell az időt. A sima óra, nem a legideálisabb, mert azt folyton figyelni kell, de a telefonos időzítő már megfelel. Azonban a legjobb egy alkalmazás, ami direkt erre lett kitalálva. Ilyen például a már általam említett Tide, de sokan szeretik még a Forestet is. Kezdd el használni valamelyiket, aztán majd rájössz az igényeidre, és azok alapján meg tudod találni a neked valót.

A módszer fontos része, hogy komolyan vedd a szünetet is, mert ha nem tartod meg, csak megint elkalandozol, és olyan mintha nem is használnád a Pomodorot. Hidd el, nem azon az 5 percen múlik, hogy sikerül-e a holnapi vizsgád, hanem inkább azon, hogy mennyire tudsz koncentrálni  megadott időben. Nem az számít, hogy hány órát tanulsz, hanem hogy azt mennyire hatékonyan teszed. És ha nem pihensz, akkor nem leszel hatékony sem. A szünetben leginkább valami olyasmivel foglalatoskodj, ami kicsit sem hasonlít a tanulásra. Ne bámuld a képernyőt, állj fel az asztaltól, mozgasd át magad, igyál egy pohár vizet, stb.

Hogy hatékonyabban tudj koncentrálni, a tanulás kezdete előtt írj le mindent, ami a fejedben van, hogy ne azon kattogjon az agyad. Például miket kell elvégezned aznap, miket akarsz megcsinálni a szünetekben, stb.

Tesztelésből is tanulsz! 

Ismétlés a tudás anyja, tartja a közmondás, de hiába olvasod el hatszor az anyagot, ha a kérdésekre nem tudsz válaszolni. A legjobb módszer arra hogy lásd mennyit kell még tanulnod, ha kikérdezed saját magad, lehetőleg olyan módon, ahogyan a dolgozatban/vizsgán is történni fog.

Azért fontos ez, mert ha meg is tanulod az egész anyagot, de nem szóban kell majd elmondanod egy az egyben, nem biztos, hogy át tud állni az agyad, és elő tudja keresni a kérdésre a választ. A felidézés úgy megy a legkönnyebben, ha azonosak a körülmények a tanulás körülményeivel.

Ebben lehet a segítségedre a Quizlet program, amit egy regisztráció után már használni is tudsz. Lehetőséged van kérdések és válaszok írására, majd miután elmentetted őket, ki is próbálhatod. A program véletlenszerűen dobálja eléd a kérdéseket, amire válaszolnod kell. Számolja a helyes és helytelen válaszokat is, majd amiket nem tudtál, vagy rosszul válaszoltál rájuk, a kör végén újra feldobja. A legvégén pedig kapsz egy százalékos eredményt. Célszerű addig-addig válaszolni, amíg el nem éred a 100%-ot, és akkor már nagyon sokat megtettél a jó jegy érdekében.

Az összeállított kérdéssort pedig megoszthatod a csoporttársaiddal, hidd el hálájuk kísérteni fog. 🙂


Ezek voltak az én bevált tanulást segítő tippjeim, próbáld ki, szerintem neked is hasznosnak fognak bizonyulni.

Neked mi könnyíti meg a tanulást? Írd meg kommentben, hogy segítsük egymást.

Kitartó tanulást kívánok!

Panni

Reklámok

Szívesen olvasnám a véleményed, hozzászólásod. :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s