Nagyvilág #10 – “Igyekszem egy olyan gardróbot kialakítani, amiben 100%-ig saját készítésű ruhák vannak.”

A februári Nagyvilág vendége nem más, mint Anna, aki káprázatosan gyönyörű ruhákat tudd varrni. Ez nála több egy egyszerű hobbinál, ő így veszi fel a küzdelmet a divatipar környezetszennyező tevékenységével szemben.

Gondolatairól és munkáiról blogot vezet, illetve videókat gyárt. Az interjú elolvasása után, kukkantsatok be hozzá.


Mindig is szerettél varrni vagy hirtelen kedvet kaptál hozzá?

Gyerekkoromban, nagyjából 8 évesen tanított meg anyukám varrni, amit annyira élveztem, hogy utána rengeteg babaruhát varrtam, kisruhát, nadrágot, sőt még cipőt is. Magamnak is 1-2 darabot, de aztán ez a hobbi elült és végül az egyetemi évek elején vetettem bele magam megint teljes intenzitással.

DSC_1928

Mi volt az első ruhadarab, amit készítettél?

A legelsőt nem tudnám megmondani, de emlékszem, hogy 3. osztályban egyszer készítettem magamnak egy sapkát. Rettenetesen nézett ki de nem tudtak lebeszélni róla, hogy abban menjek iskolába.

 

Mikor indítottad a blogod? És a YouTube csatornád? Mit szeretnél elérni velük?

Körülbelül 2 éve indítottam a blogot, és akkor még nem is igazán tudtam miről akarok írni. Lassan körvonalazódott, hogy a varrásról és a varrással kapcsolatos élményeim lesznek az én niche-m. Nyolc hónappal később létrehoztam a  Youtube csatornámat is, hogy felvegyek néhány hogyan készült videót. Időközben felfedeztem, mennyire környezetszennyező és fenntarthatatlan a divatipar, a fast fashion működése. Bár volt régebbről is indíttatásom, hogy foglalkozzam a környezetvédelemmel, valamiért ez volt nálam a fordulópont. A Youtube csatorna fő profilja mára már az ismeretterjesztés, a környezetvédelem és a slow living.

 

Minden ruhádat magad varrod?

Mióta felismertem, hogy milyen elképesztő mértékben szennyezi a környezetet a fast fashion, próbálok új ruhák vásárlása helyett inkább varrni. Igyekszem egy olyan gardróbot kialakítani, amiben 100%-ig saját készítésű ruhák vannak, de ettől még elég messze vagyok.

 

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

A rózsaszín csipkeruhával rengeteget dolgoztam, a többi ruhával ellentétben a szabásmintáját is magam szerkesztettem, és szerintem elég jól is sikerült. Azonban leginkább a ruhaátalakításokra vagyok büszke, mert szerintem ez a legkörnyezetbarátabb és legkreatívabb módja az öltözködésnek.

DSC_5454-3.jpg

Akkor varrsz, hogyha szükséged van valamire, így vásárlás helyett nekilátsz elkészíteni vagy csak úgy, aztán majd meglátod mihez kezdesz vele?

Sok mindent a videók kedvéért csinálok. Ez némileg szembemegy a minimalista elveimmel, de úgy gondolom, hogy sok embernek segítek azzal, hogy inspirációt nyújtok és bemutatom lépésenként a varrási folyamatokat.

 

Hogy kell elképzelni ezt a folyamatot az ötlettől a kész darabig? Hogyan választod ki az anyagot? Mennyi időbe telik? stb…

Először inspirációt gyűjtök Pinterestről, magazinokból, bloggerektől, youtuberektől. Utána kitalálom, mit is lehetne megvalósítani az elképzelésből. Meglátogatom a kedvenc méteráru üzleteimet vagy turkálóimat alapanyagért. Egyre fontosabb, hogy milyen minőségű és összetételű anyagot használok, ebben is igyekszem környezettudatos lenni. Utána már „csak” varrni kell és igazítani. A teljes folyamat akár egy hónapot is igénybe vehet, de ez főleg amiatt van, hogy kóros időhiányban szenvedek.

 

Mit tanulsz az egyetemen? Közel áll a hobbidhoz? Mivel szeretnél a későbbiekben foglalkozni?

Fizikusnak tanulok, és ha minden rendben megy, nyáron fejezem be a mesterképzést. Első látásra nincs sok köze a blogos/youtube-os munkámnak a tanulmányaimhoz, pedig a korrekt videók készítéséhez az elemzőkészséget, kutatási hajlandóságot és logikus gondolkodást ott sajátítottam el. Sok minden érdekel, több ötlet is van a  fejemben hova jelentkezzem egyetem után, de ennél többet nem szeretnék elárulni.

 

Másoknak is szoktál varrni? Van valami, amit még nem készítettél, de tervben van?

Apróbb javításokat mindig elvállalok (kilyukadt nadrág megfoltozása, gumicsere egy mackónadrágban, függöny felhajtása stb). Öcséimnek és páromnak varrtam már néhány mókás csokornyakkendőt is, illetve nyáron elvállaltam 4 koszorúslányruha készítését. Cipőt szeretnék még varrni (természetesen nem bakancsra gondolok), meg is van az elképzelés, de még nem jutottam el a megvalósításáig.

 

Gondolod, hogyha nem lenne feltalálva a varrógép, akkor is ezzel foglalkoznál?

Gyerekként sokat hímeztem, annak is megvolt a maga szépsége, szeretem a pepecselős munkákat, ezért el tudom képzelni, hogy egy ruhát is kézzel varrjak meg. Mondjuk, ha nem lennének varrógépek, a fast fashion sem létezne, így sok probléma megoldódna.

bekesi_anna_portrait_.png

Mik a további terveid? Csak hobbiként szeretnéd folytatni a későbbiekben is vagy akár munkaként is?

Egyelőre az egyetem befejezése a fő projekt. Mellette szeretnék elindítani egy videósorozatot, amiben az alapoktól kezdve tanítom a varrást. Felmerült bennem egy márka ötlete is, ami átalakítható, variálható ruhákból állna, illetve egy másik is, amiben a használhatatlan ruhákat hasznosítanám újra, de most még gondolni sem merek arra, hogy a jelenlegi feladataim mellett egy ilyen léptékű dolognak a kidolgozásába is belekezdjek. Örömet találok a szakmám nyújtotta munkában is szívesen foglalkoznék a fenntartható divattal is komolyabban. Majd kialakul. 🙂

 

Szerinted milyen értékeket fontos átadni a következő generációnak?

Tisztelet egymás és a környezetünk felé. Mind hatással vagyunk egymás életére, senki sem elég kicsi ahhoz, hogy jelentéktelen vagy hatástalan legyen, ezért a jövő alakítása is közös felelősségünk.

 

Tervezés vagy megvalósítás? Melyik áll hozzád közelebb? Melyik részét élvezed jobban a munkának?

Tervezgetés. Rengeteg projekt nyúlik lehetetlenül hosszúra, mert mindent tökéletesre szeretnék csinálni, és órákat pepecselek egy-egy részleten. Nevezhetjük halogatásnak is…

DSC_0800-2.jpg

Mi a legmerészebb álmod?

Pont a minap gondolkodtam rajta, és őszintén szólva klisés lesz. Szeretnék boldogan megöregedni azokkal az emberekkel körülvéve, akiket szeretek.

 

Mit üzensz az olvasóknak?

Mind tehetünk a környezetünkért! Minden meghozott döntésünk hatással van arra, hogy milyen élete lesz a következő generációnak. Sosem késő elkezdeni változtatni és mindegy mennyi időbe telik, hogy elérd a kitűzött célt, a lényeg, hogy minden nap munkálkodj rajta.


Nagyon szépen köszönöm Annának az interjút. Sok sikert kívánok neki az egyetem befejezéséhez és munkája fellendítéséhez.

Ha még nem láttad a videóit, érdemes megnézned belőle néhányat, nagyon egyszerűen és érthetően mutatja be a divatipar pazarlását.

Szép napot,

Panni

Reklámok

One thought on “Nagyvilág #10 – “Igyekszem egy olyan gardróbot kialakítani, amiben 100%-ig saját készítésű ruhák vannak.”

Szívesen olvasnám a véleményed, hozzászólásod. :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s